Låt dig inspireras av såväl välsmakande som sunda val till den stundande jul- och nyårsmaten. Vi bjuder på nyttiga tips, goda råd och härliga recept från två av våra mest kända kockar.
En av våra största högtider står för dörren och de flesta av oss fyller den gärna med en hel del god mat och dryck. Det är lätt hänt att man äter lite för mycket av det goda. Men julbordet och nyårssupén behöver inte sluta med vare sig ont i magen eller dåligt samvete. Genom att addera mer av det gröna på menyn och unna sig en stunds motion under dagen kan maten fortfarande kännas lika trevlig som hälsosam.
Vad ska man välja?
Ett gott råd är att satsa på kvalitet före kvantitet. Välj bra råvaror och laga maten från grunden så vet du vad den innehåller. Lägg fokus på ”den bra maten”. Fisk till exempel innehåller en rad näringsämnen, bland annat D-vitamin, som är bra för skelettet. Lax och inlagd sill är feta men innehåller nyttigt fett. Lutfisk, som för många är en obligatorisk klassiker på julbordet, är ett magert och mineralrikt alternativ. Ägg är både mättande och en bra proteinkälla.
Passa även på att ta lite mer av det gröna som olika former av kål. Grönkål till exempel är rena supermaten och innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler såsom C-vitamin, järn och kalcium. En stor fräsch kålsallad blir en god och nyttig rätt på julbordet.
När det gäller dryck är ett gott råd att dra ner på alkoholen och läsken. De innehåller mycket tomma kalorier så varva gärna med några glas vatten till måltiden.
Nyttiga efterrätter
Avsluta middagen med säsongens frukt, som citrusfrukter eller äpplen, och lite nötter. Valnötter, mandel, paranötter, pistaschnötter – dessa små bruna mirakel är fullspäckade med fibrer, vitaminer, mineraler, och inte minst nyttiga fetter. Eller gör en smal dessert på blåbär, hallon, lingon, körsbär, jordgubbar eller björnbär. De är laddade med både fibrer, vitaminer och antioxidanter och ju mörkare bären är desto bättre.
Hur ska man äta?
Det vi äter under jul- eller nyårsmiddagen behöver egentligen inte vara så onyttigt. Det vanligaste problemet är att vi äter lite för mycket. För att slippa en överfull tallrik och en proppmätt mage kan man försöka hålla sig till tallriksmodellen eller att välja det man tycker är godast först. Vill man inte plocka bort någon maträtt kan man istället lägga till något nyttigt. Tänk också på att få in ett mellanmål så slipper du bli superhungrig när det väl är lunch- eller middagsdags. Sist men inte minst, ta gärna en promenad i den friska vinterluften mellan måltiderna. Det hjälper matsmältningen på traven.
Mästerkockarnas julrecept
Vi bjuder på traditionella jul- och nyårsrecept från Leif Mannerström och Mathias Dahlgren.
Julens fruktsallad med rostade nötter
Läs mer: Tips för en nyttigare jul
Läs mer: Fira en vegetarisk jul